Headup on uusi tapa tehdä WordPress-sivustoja. Headupissa – kuten muissakin headless-ratkaisuissa – sisällöntuotanto ja julkinen sivusto erotetaan toisistaan.

Mikä on Headup?

Headup on ongelman eliminointia.

Olemme vuosien ajan ratkaisseet monia WordPressiin liittyviä ongelmia ja panostaneet erityisesti tietoturvakysymyksiin. Ongelmanratkaisun rinnalla päädyimme kokeilemaan, voisiko osan ongelmista eliminoida kokonaan. Tuloksena syntyi Headup, headless WordPress -ratkaisu. Headup-sivusto koostuu WordPress-järjestelmästä ja siitä erotetusta julkisesta verkkosivustosta. Näin sivustosta saadaan erittäin nopea, tietoturvallinen ja kuormitusta kestävä. Tietoturvan kriittisyyden perusteella WordPressin ja sivuston erottaminen voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Kriittisimmässä mallissa verkkosivustosta tai ylipäätään avoimesta internetistä ei ole mitään yhteyttä tai pääsyä julkaisujärjestelmään, jolloin hakkereillakaan ei ole mitään hakkeroitavaa.

– Oletteko ongelmanratkaisija? – Olen enemmänkin ongelmien eliminoija. (James Bond)

Case | Showell.com

Käytännön esimerkki Headupista on Showell.com. Showell.com rakentuu kahdesta erillisestä osasta: WordPress-järjestelmästä ja staattisesta sivustosta. Staattinen sivusto on sijoitettu Netlify-palveluun ja sivusto jaetaan palvelun kautta kävijöille. Sisällöt muokataan WordPress-ylläpitokäyttöliittymällä kuten tavanomaisessa WordPress-sivustossa. Kun sisällöt on halutunlaiset, WordPressistä painetaan julkaisupainiketta ja generoidut sivut siirretään staattiselle sivustolle. Käy tutustumassa sivustoon ja kiinnitä huomiota erityisesti siihen, kuinka nopeasti sivulta toiselle siirtyminen on mahdollista.

Miksi harkitsisin Headupia?

 • #
  Tietoturva

  Headup-sivustot ovat erittäin tietoturvallisia. Niitä ei voi murtaa perinteisillä menetelmillä ja palvelunestohyökkäyksetkin ovat moninkertaisesti vaikeampia verrattuna tavanomaisiin WordPress-sivustoihin.

 • #
  Nopeus

  Perinteisellä WordPress-sivustolla jokainen sivulataus tekee pyynnön WordPressille asti. Tämä on hidasta ja ongelmaa on ratkaistu välimuistiratkaisuilla.

  Headup toimii eri tavalla: Headupin julkisella palvelimella on vain HTML-tiedostoja eikä lainkaan ohjelmakoodia, joten niiden jakelu on nopeaa ja tehokasta.

 • #
  Tuttuus

  Headup-sivuston ylläpito tapahtuu edelleen tutun WordPress-käyttöliittymän kautta, joten sisällöntuottajien ei tarvitse opetella uutta järjestelmää.

 • #
  Esikatselu

  Meille toimiva esikatselu on ollut erityisen tärkeää järjestelmää kehitettäessä. Esikatselun tulee olla saman tien käytettävissä – ja tässä suhteessa Headup eroaa monista headless-kilpailijoista: esikatselu on Headupissa vakio-ominaisuus.

 • #
  Skaalautuvuus

  Skaalautuvuus on yksi tärkeimmistä seikoista Headup-sivustolla. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos sivustolle tulee paljon kävijäliikennettä, kuormitus ei aiheuta sivuston kaatumista.

 • #
  Arkkitehtuuri

  Koska sivusto ja ylläpito on jo valmiiksi erotettu toisistaan, samaa dataa voi hyödyntää muissakin kanavissa, esimerkiksi PWA-sovelluksissa.

Miksi kehittäjän kannattaisi pohtia Headupia?

Headupin pohjana on Next.js, React, WordPress sekä nämä yhdistävä wp-graphql. Headup mahdollistaa modernien työkalujen hyödyntämisen WordPress-sivuston rakentamisessa.

React-komponenttien fiksu hyödyntäminen vähentää saman koodin kirjoittamista uudelleen ja uudelleen. TypeScript tarjoaa tyypityksien käyttämisen JavaScript- koodaamisessa ja GraphQL on nykyaikainen, monipuolinen ja tehokas tapa hakea tietoa helposti taustajärjestelmästä.

Miten voin hankkia Headup-sivuston?

Tarjoamme kahta mallia Headup-sivustolle. Ensimmäinen malli on avaimet käteen -ratkaisu, missä rakennamme toiveidesi mukaisen, nopean ja tietoturvallisen sivuston valmiiksi asti.

Koska Headup on avoimen lähdekoodin projekti, voit myös joko itse rakentaa sivuston ohjeidemme mukaan tai voit tilata toteutuksen joltain muulta toimistolta.

Halusitpa lähteä kummalla tahansa tavalla liikkeelle, ota meihin yhteyttä ja vastaamme kysymyksiisi.

Yleisiä kysymyksiä

 • Miten tietoturva on ratkaistu Headupissa?

  Koska WordPressin ei tarvitse välttämättä olla auki julkiseen verkkoon, sitä ei voi tällöin hakkeroida. Yleisölle näytetään vain staattisia HTML-tiedostoja, tyylitiedostoja, kuvatiedostoja ja JavaScript-tiedostoja. Verkkosivusto on myös vakaampi, koska staattisen tiedoston jakaminen ei vaadi paljoa prosessoritehoa ja perinteinen palvelunestohyökkäys on paljon vaikeampi tehdä.

 • Onko sivusto hakukoneystävällinen?

  Headupia luodessa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota hakukonenäkyvyyteen. Itse asiassa staattisen sivuston nopeus jopa auttaa hakukonenäkyvyydessä. Nopeus vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen sekä suoraan että tyytyväisempien kävijöiden kautta.

 • Mitä haittapuolia Headupin käyttämisessä on?

  Korkealaatuisen tietoturvan kääntöpuolena on WordPressin ja sivuston erottamisen välttämättömyys. Sivusto ei voi tallentaa tietoja tietokantaan, vaan tämä pitää ratkaista käyttämällä erillistä rajapintaa tai jotakin kolmannen osapuolen järjestelmää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sivustot olisivat sinänsä staattisia tai että palattaisiin 90-luvulle. Dynaamisuutta voidaan edelleen rakentaa sivustoille esimerkiksi GraphQL:n avulla.

 • Miten Headup on lisensoitu?

  Koska Headup on avoimen lähdekoodin projekti, voit myös joko itse rakentaa sivuston ohjeidemme mukaan tai voit tilata toteutuksen joltain muulta toimistolta.

 • Kenelle Headup soveltuu?

  Headup soveltuu kaikenkokoisille sivustoille, mutta suurimmat hyödyt saavutetaan sivustoilla, joiden suorituskyky ja tietoturva tulee olla ensiluokkaista.

 • Miten haku toimii Headupissa?

  Olemme kehittäneet Headupin kanssa saumattomasti yhteen toimivan Valu Search -hakuratkaisun, joka kerää tiedot sivuston julkisesta käyttöliittymästä erilliseen hakuindeksiin ja tarjoaa nopean ja tulokset selkeästi ryhmittelevän haun Headup-sivustolle.

Mikko Virenius, CTO

Päätöntä menoa

Staattisen sivuston etuna on nopeuden lisäksi rajaton vertikaalinen skaalautuminen, mikä takaa, että sivusto kestää kuormaa ja hakkerointiyrityksiä ja palvelee käyttäjiä nopeasti kaikissa tilanteissa.

Lue artikkeli Statement-blogista Read more

Kysy lisää!

Yhteydenotto

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää Valun Headup-ratkaisusta.

Toni Hintikka

Toni Hintikka / Account Manager

toni.hintikka@valu.fi / 050 400 3731