Uutiset ja artikkelit

Valu Digitalin toimitusjohtaja vaihtuu 1.3.2021 - Kari Turusesta hallituksen puheenjohtaja

~ Taina Hämäläinen, 3 vuotta sitten

#uutinen
Vesa Lehtinen ja Kari Turunen

Valu Digitalin toimitusjohtaja vaihtuu 1.3.2021, kun yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Kari Turunen siirtyy yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Turusen seuraajaksi Valun hallitus on valinnut yrityksen nykyisen asiakkuusjohtajan, Vesa Lehtisen.

Kari Turunen, olet johtanut nyt Valua noin 23 vuotta, lähes perustamisesta saakka. Mitä ajatuksia se tuo mieleen?

– Muistan erittäin hyvin yrityksemme perustamisen ja alkuaikojen kirkasotsaiset, mutta sitäkin totisemmat hetket, jolloin lähdimme tekemään töitä yhdeksän neliön kopissa Jyväskylän Puistokadulla vuonna 1997. Noista ajoista lähtien missiomme toteuttaminen on tuonut latausta ja flowta vuodesta toiseen. Asiakkaidemme auttaminen toimimaan verkossa tehokkaasti ja tuottavasti on ollut tärkein tehtävämme jo pitkään ja toivon hartaasti, että olemme onnistuneet siinä. Päällimmäisenä tunteena on silkka kiitollisuus matkasta, jonka aikana yrityksen operatiivisen johtamisen sekä valoisat että synkät kerrokset ovat kertyneet rikkaaksi kokemuspohjaksi.

Valun asema omalla alallaan on tällä hetkellä varsin vankka, joten mikä saa juuri nyt siirtymään pois toimitusjohtajan tuolilta?

– Juuri se, että asemamme on nyt hyvä oman alamme kärkipäässä. Se toivon mukaan näkyy myös asiakkaillemme osaavana palveluna ja innovatiivisina ratkaisuina, joita eturivin toimijalta sopii odottaa. Lisäksi, 23 vuotta toimitusjohtajana on melko pitkä aika. Viime kesänä koin vahvasti, että riittävän monta palasta oli loksahtanut paikoilleen yrityksemme seuraavalle vaiheelle ja aloin tosissani suunnitella tätä muutosta. Yksi tärkeimmistä tekijöistä oli myös se, että seuraajani oli mahdollista löytää saappaisiini yrityksemme sisältä.

Mistä asioista perustamassasi yrityksessä olet erityisen ylpeä tällä hetkellä?

– Ihmisistä, joita olen saanut rekrytä joukkueeseemme monien eri reittien kautta ja asiakkaista, jotka luottavat meihin. Valussa on tällä hetkellä huipputason osaajaporukka, joka toimii myös tiiminä hienosti yhteen ja ilmapiiri on myönteinen ja avoin. Erityisesti olen ollut innoissani tiimimme luovuudesta - totutut mallit eivät aina ole parhaita malleja ja se on pitänyt sekä omia prosessejamme että tuotekehitystämme liikkeessä. Iloitsen myös muutamista strategisista peliliikkeistä, jotka ovat osoittautuneet menestyksellisiksi. Nämä ovat liittyneet esimerkiksi brändiin, organisaatioon, tuotekehitykseen, tuotteistukseen, teknologioihin ja myös uusien liiketoimintojen käynnistämiseen.

Mainitsit, että mission toteuttaminen on tuonut latausta vuosien mittaan. Mitkä asiat edelleen innostavat?

– Itselleni on edelleen isoin juttu, kun asiakas saa ratkaisujemme ja palvelumme kautta apua oikeisiin ongelmiinsa. Tämän lisäksi toimintamme jatkuva kehittäminen ja tuotekehitys tuovat jokapäiväiseen tekemiseen erityistä intoa. Innostun myös isoista muutoksista, jotka vievät yritystämme oikeaan suuntaan. Olen varma, että uuden toimitusjohtajan valinta on juuri sellainen.

Mikä tulee olemaan roolisi Valussa lähitulevaisuudessa?

– Operatiivisen toiminnan johtamisen sijaan aion keskittyä enemmän strategiaan ja talouteen yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Myös uuden toimitusjohtajan tukeminen ja sparraaminen tulee olemaan iso osa toimenkuvaani lähitulevaisuudessa.

Mitä terveisiä lähetät uudelle toimitusjohtajalle?

– Osa toimitusjohtajan työstä koostuu arkisen tuntuisista tehtävistä ja puurtamisesta, mutta sitten on myös paljon niitä tilanteita, joissa omien linjausten, sanojen tai päätösten vaikutukset lainehtivat ympäristöön laajasti. On tärkeää oppia näkemään, millä tavoin nuo laineet käyttäytyvät ja vaikuttavat. Lisäksi, johtamisessa on kaksi tosi tärkeää asiaa, mitä ei tule unohtaa: 1) ihmiset ja 2) ihmiset.

– On myös ihan terveellistä muistaa, että johtaminen on aika usein melkoista jonglöörausta: useita palloja on ilmassa samanaikaisesti etkä aina etukäteen tiedä, minkä pallon saat kiinni ja mikä tippuu - voit siis myös epäonnistua, yllättyä ja huomata, että palloja olikin turhan paljon tai että polku eteenpäin löytyykin suunnasta, jota et aavistanut. Kaikkea et voi itse ohjata.

– Ja lopuksi, etsi ja löydä rohkeasti oma tyylisi johtaa ja tee parhaasi, se riittää.

Mitä terveisiä lähettäisit Valun asiakkaille vielä toimitusjohtajana?

– Kiitos siitä, että olet luottanut ja luotat Valuun. Se on iso kunnia.

 

Uuden toimitusjohtajan Vesa Lehtisen haastattelu julkaistaan Valun verkkosivustolla 25.02.2021.

Taina Hämäläinen

Taina Hämäläinen