Verkkopalvelun konsepti kertoo, kenelle sivusto tehdään, miksi ja miten.

Verkkopalvelun konseptointi

Kuuntele kohderyhmiäsi

Lähtökohtia verkkopalvelun uudistukselle on monia. Joskus keskeisin tavoite liittyy ilmeen raikastamiseen. Toisinaan sivuston markkinoivuus tai tekninen huippulaatu ovat ykköstavoitteita. Oli tavoite mikä tahansa, kävijä on kuningas. Kävijöiden kokemus verkkopalvelun hyödyllisyydestä on se, joka lopulta määrittää onnistumisen tason.

Uusi sivusto ja sen tavoitteet kannattaakin aina suunnitella omien kohderyhmien tarpeita vastaamaan. Kohderyhmiä tutkimalla saadaan arvokasta tietoa siitä, mitä käyttäjä haluaa ja tarvitsee.

"Projekti sujui oikein hyvin ja lopputuloksena on konsepti, jolla voimme toteuttaa Taitaja-sivustot tulevina vuosina."

~ Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, Skills Finland ry

Kustannustehokas konsepti tuleville vuosille

Skills Finland: Taitaja-sivustot

Valu suunnitteli Skills Finlandille vuosittain toteutettavan Taitaja-sivuston konseptin. Konseptoinnissa kartoitimme kohderyhmiä haastatteluiden avulla sekä suunnittelimme sivuston rautalangat, käyttäjäpolut ja visuaalisen ilmeen. Asiakas oli tyytyväinen kokonaisuuteen, joka palvelee joustavasti seuraavien vuosien kilpailujärjestäjiä.

Lue lisää
Skills Finlandin sivusto kannettavan näytöllä

Palaset paikoilleen asiantuntijan tuella

Verkkopalvelun uudistaminen on usein kymmenien tuhansien eurojen investointi. Tästä syystä on järkevää tehdä uudistaminen kerralla oikein. Ulkopuolinen konseptoinnin asiantuntija osaa antaa näkemystä ja kysyä kysymyksiä, joita organisaatiossa ei välttämättä tulla pohtineeksi.

Asiantuntija löytää keinoja siihen, kuinka laaja sisältömassa, lukuisat ideat ja epäselviltä tuntuvat kysymykset saadaan järkevään pakettiin ja kuinka olennaiset asiat erotetaan epäolennaisista. 

"Lopputulos on odotustemme ja suunnitelmiemme mukainen. Valu oli projektissa joustava yhteistyökumppani."

~ Ilmatieteen laitos

“Olin erityisen tyytyväinen Valun tekniseen osaamiseen ja tukeen verkkopalvelumme konseptoinnissa."

~ Talentia

Pyrkimyksenä herättää tunteita

Käyttäjäkokemuksen suunnittelu vaikuttaa siihen, millaisia tunteita, mieltymyksiä ja vasteita sivuston loppukäyttäjässä herää. Mahdollisimman aidon ja sujuvan käyttökokemuksen luomisessa auttavat käyttäjäpersoonat, jotka ovat kohderyhmiä edustavia, fiktiivisiä henkilöitä. Mitä tarkemmin persoona pystytään kuvaamaan, sitä osuvampaa sisältöä pystytään luomaan. Käyttäjäpersoonien luominen on yhteistyötä konseptisuunnittelijan sekä kohderyhmänsä ja palvelunsa tuntevan organisaation välillä.

Rautalankamalli havainnollistaa

Kun konseptoinnin taustatyö on tehty, on aika siirtyä suunnitteluun. Sivustolle tehtävä rautalankamalli esittää sivuston rakenteen ja asettelun sekä toimii alustavana kuvauksena käyttöliittymästä. Sivuston navigointia puolestaan kuvataan käyttäjäpoluilla, jotka esittävät etenemisen sivustolla. Rautalankamallin ja käyttäjäpolkujen avulla voidaan kerätä kallisarvoista palautetta kehitystiimiltä, asiakkaalta ja mahdollisilta käyttäjäryhmien edustajilta. Hyväksyttyjen mallien pohjalta voidaan aloittaa visuaalisen ilmeen ja toiminnallisuuksien tarkempi suunnittelu.

kuva pikaoppaan kannesta, jossa on piirretty työmies

Lataa pikaopas, joka kertoo oleellisen konseptoinnista

Pikaoppaasta voit lukea esimerkiksi, mistä verkkopalvelun konseptoinnissa on kyse, mihin konseptointia tarvitaan tai miten aloittaa konseptointi.

Lataa pikaopas tästä (PDF, 2MB)

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä, niin keskustellaan konseptisuunnittelusta.

Juha Mattila

Juha Mattila / Senior Sales Consultant

juha.mattila@valu.fi / 050 524 1846